6 Ocak 2024 tarihli takvimde, Tire Taktak Kebabı yazılmış. Benim kuyu
kebabı olarak bildiğim , Tire Taktak Kebabı’na Tandır Kebabı da denir. Bu ismi
de öğrenmiş oldum.
Tire kendine has köftesiyle
meşhurdur. Ama onun yanında çarşı içinde sayılı lokantanın yaptığı Tire Taktak
Kebabı’nı da denemelisiniz
Atalarım Girit'ten muhacir
olarak 1800'lerin sonunda Tire'ye iskan etmişler. Kardeşleri 20 yaşın üstünde
olduğu halde, babam 1900'de Türkiye’de doğmuş. Altı yıl sonra 2. Abdulhamit'in
emriyle Giritli köyü kurulmuş, oraya yerleşmişler. Babam sonraları eğitim için
İzmir'e gelmiş. Savaş yılları eğitimi yarım kalmış. Neyse bu ayrı bir konu. Gelelim
kebaplara...
Bir gün önceden pişirmeye
başlanan kebap, sadece sabah 5 ila 9 arasında bulunuyormuş. Rahmetli babamla bu
Tire'ye has yemeklerde hatıralarım var. Babam bize ince et şişi üzerinde o ince
köfteleri hazırlardı, mangalda pişirirdik. Ama 'Bu Tire'ye has bir köfte
kebabı' diye hiç zikretmedi. Şimdi şimdi programlardan adını öğreniyorum. Hatta
evlenince, geniş şişler üzerinde Adana kebabını öğrenince, 'Zahir bizim geniş
şişlerimiz yoktu, ondan babam ince şişte yapardı' diye düşünmüştüm.
Tire Taktak Kebabı gelince, 50'li yıllarda Tire'de bir hafta bir aile
dostunda kalmıştık. Birçok güzellikleri dolaşıp Tire Taktak Kebabı’ndan da
tatmıştık. Şimdilerde de birkaç yıl ara versek de coronadan Giritli köyümüzun
festivalinde tadıyoruz en azından köftesini.
Artık Tire kaynaklı hazır da alabiliyoruz marketten.
64 yılında rahmetli babam hastanede yatarken, bizden en son Tire Taktak Kebabı istedi. Geçmiş zaman nereden bulduysak alıp getirmiştik. Ama tattıramadık 2 gün sonra mevlasına kavuştu. Ruhu şad olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder