Evlenmeden evvel şalgam suyunu bilmezdim. Mersin-Tarsus
kökenli bir aileye gelin gidince öğrendim. Biz acısızını yapıyorduk. Biz dedimse ben ancak bebelerimle evle uğraşırken,
kayınpederim ve kayinvalidem oturur, büyük,ağzı
dar bir damacanaya şalgamları doğraralardı. Ben de kaynattığım pancarların
suyunu katardım.
Mersin’de renk için kırmızı havuç kullanırlarmış. İzmir’de
bulunmadığı için biz pancar kullanıyorduk. Damacana şalgam ve pancar suyu ile
dolunca mayalanması için içine nohut ve bulgur tuz katılıyor. Belli bir zaman
sonra içilcek kıvama geliyor. Bir çeşit turşu suyu gibi. Bu fotoğraf bana eski
günleri anımsattı. Ruhları şad olsun.
(Fotoğraf pixabay.com’dan alınmıştır.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder